tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Tuesday, February 12, 2013

Muhasabah diri selepas SEM 1


Hari ni genap 6 bulan aku bergelar pelajar UTHM dalam bidang Pengurusan Teknologi Pembinaan. Dan segalanya cukup banyak mengajar erti hidup sebagai pelajar kampus. 

Dan, setelah habis satu sem ini terpaksa pula berdepan dengan keputusan peperiksaan sem 1. Apakah keputusan itu mendatangkan kepuasan?

sungguh, tak dapat nak kata apa. Bila berdepan dengan subjek Math ni, aku cukup risau. Dah lama dah tinggalkan matapelajaran ni sejak last spm dulu. Bila kat universiti, terpaksa ambil subjek ni .

Allah je la tahu perasaan ni. dan sememangnya aku rasa Math dan aku belum cukup kamceng lagi bersama..
sebab tu la result pun,.memang la buat sedih je lebih..

boleh jadi result ni memutarbalikkan kertas aku yang lain...
ah. sungguh terbeban.
 dan sem 1 ini telah berakhir dan result yang aku dapat pun tak membanggakan...tapi mungkin pointernya memujuk sikit..cuma satu paper ni lah yang bermasalah..

Namun, kata hati membisikkan aku harus bersyukur dan jangan berputus asa dengan apa yang telah aku dapat

and true, percyalah, ini hanyalah sebuah ujian, bukan keputusan..
ini bukan semata statement nak memujuk diri sendiri..tapi, inilah hakikat yang harus semua orang terima..

Secara dasar, mungkin usaha yang aku curahkan pun tidak begitu bersungguh. 

aku teringat kata prof muhaya, Allah melihat doa dan usaha kita.
Yang penting niat kita belajar tu kerana Allah, selain dari itu usaha dan doalah yang harus kita gerakkan.
setelah itu, terpulang segalanya ada Dia untuk menentukan.

Betullah. bila imbas semula,,.sungguh lah aku kena ubah cara study, dan segala yang akan membuatkan niat itu sentiasa berubah.

Niat nak belajar kadang-kadang hilang bertukar macam tu je.

Bila nak exam, baru sibuk berkejar cari nota...waa tak nak buat perangai ambil mudah macam ni..
penyudahnya inilah yang terpaksa aku depani.

Sem 2....
Isnin ini akan aku jejaki. 
segala macam benda akan aku hadapi. 

Ya Allah, berilah hamba-Mu satu kekuatan,,
kerana tiada daya upaya melainkan kehendak-Mu semata-mata. :')


2 comments:

[ saliza ] said...

bittaufiq wannajah :) sama lah kita. sgt sgt terbeban :/ mudahan kita kuat.

Anonymous said...

salam,
nak tanya besh tak kos ne?
sbb dapat kos ne gak kat uthm
bnyak menghafal or mengira?
tq