tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Saturday, January 29, 2011

Interlok dari mata hatiku

Salam..
hari khamis yang lalu..
kerajaan putuskan untuk menggunakan novel Interlok sebagai naskhah Tingkatan 5.
ok. ayat tu sedap.

tapi, bila je diberitahu~ tapi, ayat p...a yang sensitif tu akan dipotong.
akan dibuang.

Ok. mulanya. rasa macam ok. tapi, bila aye letakkan diri sebagai penulis tu..
perasaan lain macam..
rasa apa yang kita tulis tu dipijak-pijak. setelah diterima hampir separuh abad, kini, ia nak diolah kembali..

sampai diwujudkan panel khas untuk meneliti keputusan ni.



aye tak nak ulas isu benda yang telah dipolitikkan ni.


cuma, ternyata hikmah Allah sentiasa ada dalam setiap ujian Nya.


sasterawan negara Abdullah Hussein yang sebelum ni langsung tak dikenali kawan-kawan aye kebanyakkannya..
tapi, sejak peristiwa bakar buku tu...Pak Lah dikenali!
buku Interlok dicari-cari..

novel Konserto Terakhir..pun syok juga..yang buat air mata je...



sebelum ni, kalau tanya sesiapa pun, tentang sasterawan negara, majoriti akan jawab A. Samad Said..


ha..minggu ni belajar PA, hangat juga bercerita tentang sensitif hati politik tentang novel ni. 
Dalam kelas kami, perkataan p````` tu disebut perlahan..
maq aii..begitu sensitif..
kemudian, kawan aye yang berbangsa India..mengatakan..."itu memang untuk yg bawahan."
mukanya bersahaja...takde pula ye muka nak marah...

kawan aye, Lim pula berkata..

"buku boleh bakar ke? tak baik kan..."


owh..aye mengeluh. macamana kalau aku ditempat Pak Lah tu...


Lepas graduasi daripada Minggu Penulis Remaja disember lepas, rasa empati ni aye boleh rasakan.

Muka sasterawan negara terpampang di muka depan dada-dada akhbar~sambil mengesat mata..
oh..Pak Lah semakin dikenali..
ternyata, harga untuk itu semua terpaksa dibayar dengan harga yang mahal. Maruah seorang penulis tercabar...
ouh..penulis benar-benar sukar dicari..

setelah berjabat tangan tersenyum, lepas tu..tikam daripada belakang pula!

begitulah rasanya!
aye ingin meminjam sajak sahabat aye..Shukri Mohd Ali..:)


cuma pada kebenaran
kita bisa berharap

kebenaran cuma dilangit
di dunia hanyalah dusta
...
dan liku ini makin sempit
seperti hati
yang telah terlalu berat
dibasahi dengan air mata

penawarnya serangkap kata :
"barang yang diambil orang seeloknya dikhlaskan saja".
 
pascaskrip: sama2lah kita berdoa atas kesejahteraan SN Abdullah Hussein, semoga Allah memberi kesihatan yg baik kepada beliau dan keluarga.


Setiap kali salah, kita mesti buat balik semula...

Salam,
wah...kita semua dah mula cuti..tapi, aye cuti yang bukan dalam erti kata sebenar..
 nak tak nak, disebut sebagai cuti daripada sesi pembelajaran..bukan sekolah...
cuti seminggu ni, sekolah aye akan dimuralkan..
itulah kerja kami budak seni..ada office hour..

aktiviti mural yang berlangsung sejak 3 minggu januari ni, 
telah membuka mata budak-budak sekolah yang tak tahu seni, akan menyukai seni..
mana tak nye, satu sekolah tu dah dihias dengan lukisan dinding..
terima kasih banyak kat Cikgu Seti Sumarmi yang disayangi..

Mural ni lah percubaan pertama aye..
wah..dah la buat kat tempat terbuka, datang budak-budak lain, maka, terpampang jelas lah kerja ku..
haha..jujurnya, pada pandangan mata aye, macam ada yang tak kena dengan lukisan sendiri, tapi, pada mata orang, kata nya cantik..hah..
nampaknya, kena tingkatkan keyakinan diri lagi..huhu


Kadang tu aye terfikir, kenapa sesuatu kerja yang kita buat, memang susah nak senang? tapi sebenarnya senang apabila kita dah biasa..
bila buat mural ni, baru terasa tangan yang sebelum ni jarang melukis, tiba-tiba disuruh buat mural untuk setiap blok...

kata cikgu..'tangan kayu'!

setiap blok seorang pelukis..
maq aii..mula-mula tu, setiap kali salah, aye padam, rasanya berulang dalam 3-4 kali..sampai naik fed up..
berterima kasih pada cikgu..kata beliau..kalau kita nak berjaya, kita kena berani mencuba.
yup. maka..setelah berminggu-minggu buat, aye rasa yakin. 

Lumrah alam, apabila kita bersusah payah mendapatkan sesuatu, kita akan hargainya.
bila, dah nak siap muralnya, aye tengok daripada pandangan jauh..

dan berkata dalam hati..'ini aku buat ke?'

segala pengorbanan berbaloi woo..


Lepas ni, kerja kursus satu lori menanti..
jadi, segala mural kena siapkan cepat...

Buat kerja ni kena konsisten..
kerjasama yang dihulurkan antara kawan-kawan ayebaru nampak..
ha..masa macam ni lah nak mendekatkan yang jauh kan..yang jarak dirapat-rapatkan..
paling salute..
aziemah dan Lim Kiau Yeh..
huhu..kita buat dengan tekun ya!
takmo main cat ag..hihi..

Dalam kelas kami yang satu Malaysia ni, sama-sama buat amal..
melukis mural di surau..
ha..Lim..kawan chinese yang sudi melukis di mural di surau..
dan bermulalah sesi soal jawab dia bila nampak segala yang ada dalam surau tu..
yang membuatkan aye teruja nak jawab..
dalam masa yang sama..berdoa semoga dia dibukakan hati..


p/s: mural..lukisan dasar laut yang mendamaikan..yang buat aye rasa nak menyelam...^_^





yang ni kalau lukis..memang cun..

pascaskrip: lepas ni, nak tepek gambar dasar laut ku..hihi

BEN ASHAARI BLOG

speaking please..hihi..
salam..i would to join bro Ben Ashaari bloglist..
here's something  i've done..

  1. Letakkan header BEN ASHAARI BLOG

  2. Tajuk : BEN ASHAARI BLOG dan linkkan ke entri ini ..
    done. click the banner..
  3. Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini ..
     i will update this blog for one time if i'm busy in school..
    but, if there's a time during weekend, i'll update about 3-4 a day..
    now, i have about 221 post..
    and i plan...i' ll update more than 1 a day.. hope..;)
     
  4. Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI ..
     because in Ben Ashaari blog, there are many bloggers there..then, by join his bloglist, i can have many friends and readers from many place that visits his blog...

  5. Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular ?
    i would like to post entry everyday...but, if not..i'm still post my entry as many as i want..what important, to improve my writing and entry ;)

    p/s: demam MUET..hihi..

Sunday, January 23, 2011

Malaysia Boleh:Lee Chong Wei memenangi Kejohanan Badminton Proton Malaysia Open 2011> JUARA TUJUH KALI

Perlawanan antara Dato' Lee Chong Wei dan Taufik Hidayat daripada Indonesia telah ditamatkan dengan kemenangan berpihak pada Pemain Badminton No 1 Dunia~ Lee Chong Wei.
Keputusan akhir mencatatkan 21 mata bagi Dato' lee Chong Wei dan 18 mata bagi Taufik Hidayat.
Juara memenangi RM 96,000 dalam kejohanan ini. Dato Lee Chong Wei telah memenangi kejuaraan yang ke 7. Beliau akan berangkat ke Seoul selepas penyampaian hadiah.

Langsung daripada KL.

Saturday, January 22, 2011

Sit for MUET this April

"who want to take April Paper, you have to pay sixty ringgit tomorrow k.."
said my teacher..
"i would like to suggest those who feel that you are ready, you can take this April paper. It's also can help you to see your improvemen"t

pascaskrip: ouh...aye dah buat keputusan untuk 'bantai'  amik MUET April nanti. hoho..sungguh mencabar otak..nervous nih..ingatkan bulan MEi..alih alih tukar April pulak.
Minggu ni, schedule kami penuh dengan diskusi
mulanya ramai yang takmo amik paper April ni, tapi memikirkan banyak kerja seni nak anta september nanti, dengan yakin terus je bayar..haha
nampaknya nak tak nak kena belasah je speaking ni.
paling buat candidate nervous ialah paper Discussion tu.
sah..sah..kalau tak biasa speaking, akan terbelit ckit la lidah tu.
practice makes perfect ,kan...
apa-apa pun, kena teruskan...

Sekarang ni, latih tubi giat dijalankan..seperti
1.  tonton cerita inggeris~ British grammar yang stantard digunakan untuk belajar Bahasa Inggeris
satu drama yang bagus untuk speaking yang aye nampak ialah cerita Merlin.

2. Tonton drama cina subtitle in English...(hihi..sambil berhibur, kita belajar la ea)
3. Reading NSTP and The Star paper or anything in English that proper.

ok..let's speaking today..~bersemangat lepas berdiskusi dengan penuh bersemangat dalam kelas MUET  tentang topik Baby Dumping tadi..

Last but not least~ 
'Never put off till tomorrow what you can do today'

Habis 10 bab baca buku secara maya

Salam, korang.
uh. satu perkembangan hari ni. baca novel secara maya. Setiap mukasurat novel tu semua terpampang jelas. fuhh..sukanya..
aye baca Ranggau-Ramlee Awang Murshid . Ouh..belum habis lagi...
so, kalau korang rasa nak review satu2 buku tu..boleh buka google books
Seyez..baru tahu benda ni.
tapi, cuma kekurangannya, tak dapat nak view semua page la. itu je.
apa-apa pun, memang best.
satu buku yang aye sedang kaji sekarang, pasal cerita tentang Tamadun-tamadun.
urm..tiba-tiba curious pula nak tahu. 

p/s: esok sekolah...nanti nak cerita pasal mural eyh..

Thursday, January 20, 2011

Bloglist QDA

nak join bloglist ni lah..qaseh dalia delia

 

entry pendek: esok nak buat mural k..;)

JOM GEGAR BLOG

Malam yang hening ni, aye study jap..huhu..suka study pagi-pagi macam ni..sebab senang sikit nak masuk..
sambil sambil tu..online kejap ea..dah tu..terserempak pula dengan segmen abg ben ni..let's check it out..

macam biasa...

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG 
     
  2. Tajuk : JOM GEGAR BLOG dan linkkan ke entri ini .. 
    wokeh..done..
  3. Tinggalkan link di ruangan komen entri ini .. TOLONG ..TOLONG .. TOLONG .. tinggalkan sekali saja.. nanti termasuk berkali lak.. 
    haha..ni kes banyak sangat komen yang sama la nie..hihi..
    dan..tunggu list!

Thursday, January 13, 2011

(Gambar) Sungai di dasar Laut… Subhanallah!

Salam semua, 
subhanallah..
ada sesuatu yang buat aye terkejut juga. Memang la lambat aye tahu kisah ni..
tadi, aye cari gambar dasar laut.
nak cari dsar laut, dapat laut dalam..

mula-mula ada seram sikit nak buka gambarnya, tapi..bila buka..rasa macam gigil gak la der..
gigil pasal apa? pasal aye ngeri sikit nak tengok ikan laut dalam..(dari kecik punya cerita)..huhu..

Aye dah survey artikel ni, memang fenomena sejak beberapa tahun lepas..korang nak tahu?
nak tahu tak?

Dengan izin Allah, apa yang diceritakan dalam Al-Quran, dibuka hijab...sungai di dasar laut..
baca dulu yep...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakaatuh.  
Saya menerima email mengenai sungai di bawah laut.  Mengkagumkan!  Subhanallah.  Demikian hebat ciptaan Allah, apakah belum tergerak di hati kita untuk mentaatiNya sepenuh hati?
Penglihatan kurniaan Allah adalah untuk melihat bukti kebesaran dan kehebatan Ilahi.  Nikmat penglihatan sungguh besar buat kita semua.  Tujuan ia dicipta guna membawa hati kepada Allah.  Jika penglihatan diguna melihat perkara yang diharamkan Allah, maka pudarlah cahaya iman yang menjadi matlamat manusia diwujudkan.  Betapa banyak perkara halal yang boleh dilihat, namun nafsu manusia yang cenderung kepada kejahatan lebih suka memilih perkara yang diharamkan.  Perkara haram adalah racun kepada jiwa manusia seperti foto-foto  dan perbuatan lucah yang banyak dicari manusia hari ini.   
Artikel di bawah sudah diedit ke Bahasa Melayu.  Artikel asal dalam Bahasa Indonesia.  
Berhati-hatilah dengan fatamorgana dunia!  
Ummu Abbas  
  15 Safar 1431H  
12.12pm  
 update:  25 Rabiul Awwal 1431H/ 11 Mac 2010.
*********************************************************************

KISAH AIR MASIN AIR TAWAR

&

SUNGAI DALAM LAUT



 Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.”
(Al Furqan 25:53) 

Jika saudara termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau.  Dia  seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis.  Orang tua berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke pelbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia. 

Pada suatu hari, ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba dia menemui beberapa kumpulan mata air tawar yang segar dan sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya. 

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan.  Dia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinasi atau khalayan sewaktu menyelam.  Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun dia masih belum menemui jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut. 

Sehingga suatu hari dia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian dia menceritakan fenomena ganjil itu.  Profesor itu teringat pada ayat Al-Quran tentang bertemunya dua lautan (Surah Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering dikaitkan dengan Terusan Suez .   Ayat itu berbunyi,   

Maksudnya: Dia biarkan dua lautan bertemu.
(Al-Rahman 55:19)   
     
Maksudnya:  Di antara keduanya ada sempadan yang tidak boleh ditembus.
(Al-Rahman 55:20)   


Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas. 

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tidak bercampur airnya ditafsirkan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut.  Namun tafsiran itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Al-Rahman ayat 22 yang berbunyi,   

Maksudnya:  Keluar dari keduanya mutiara dan marjan.
(Al-Rahman 55: 22)    

Padahal tiada mutiara yang dihasilkan di muara sungai. 

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al-Quran itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam.  Al Quran ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman yang mana belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam benar-benar suatu mukjizat.  Akhirnya terbukti pada abad 20, Mr. Costeau berkata bahawa Al Quran memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya adalah benar belaka.  Justeru itu, dia lalu memeluk Islam. 
 
Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan.  Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim. 

Rasulullah s.a.w. berkata, “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air”.  Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. berkata, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.” 
 
Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita , Mexico .  Disana ada sebuah gua.  Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.   



Setengah pengkaji mengatakan, ia bukanlah sungai biasa, ia adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.
    



    
Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang hendak kamu dustakan?
 (Al-Rahman 55: 13) 

Atau siapakah yang telah menjadikan bumi tempat menetap dan telah menjadikan sungai-sungai di antara bahagian-bahagiannya serta telah menjadikan untuknya gunung-ganang yang menetapnya; dan juga telah menjadikan di antara dua laut (yang masin dan yang tawar) sekatan (semula jadi) yang memisahnya? Adakah sebarang tuhan yang lain bersama-sama Allah? (Tidak!) bahkan kebanyakan mereka (yang musyrik itu) tidak mengetahui.
(Al-Naml 27:61)

Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila ia berdoa kepadaNya, dan yang menghapuskan kesusahan, serta menjadikan kamu pengganti (umat-umat yang telah lalu) mendiami dan menguasai bumi? Adakah sebarang tuhan yang lain bersama-sama Allah? Amat sedikit di antara kamu yang mengingati (nikmat Allah itu).
(Al-Naml 27:62)

Nota: Terdapat perselisihan pendapat mengenai keislaman Jaques Costeau. Hal itu sama ada benar atau tidak, saya sudah mengulasnya dalam ruangan komen. Terdapat perkongsian idea daripada para pembaca yang saya luluskan penerbitannya. Harap dapat baca semua komen terutama yang memberi fakta berbeza untuk mendapat gambaran lebih jelas tentang artikel ini.
Apa yang penting yang mahu ditonjolkan di sini ialah kebesaran Allah dalam penciptaanNya dan bahawa al-Quran itu mukjizat yang agung. Dan yang lebih penting lagi ialah jiwa kita sendiri bersedia untuk memperakui kebesaran Ilahi seterusnya menggerakkan saraf dan seluruh anggota badan untuk sujud dan patuh kepadaNya. Sama ada Jaques benar-benar Islam atau tidak sebelum kematiannya, urusannya telah selesai di sisi Allah. Kita hanya perlu fikirkan bagaimana nasib kita sendiri di akhirat kelak serta bagaimanakah penutup episod hidup kita di dunia fana ini.
Harap maklum.

credits~ keranacinta.wordpress.com


pascaskrip:
ada komentar dari blog ni mengatakan, fenomena ni ada dibincangkan di Halaqah,
InsyaAllah..sama-sama kita ambil berat iktibar tentang kisah begini.. ;)
aye sekadar berkongsi sesuatu untuk tatapan dan pengetahuan kita bersama...
bersama membimbing ke arah kebaikan..

Bersamamu TV3-Dunia yang sunyi penuh warna warni





Suara yang indah..
dunia mereka senyap sunyi..
namun hidup mereka penuh warna warni..
menghiasi hari-hari yang dilalui..

korang ada tengok Bersamamu episod Disember tahun lepas?
yang membuat liputan tentang kanak-kanak OKU~bisu dan pekak

aye ada nak kongsi video ni..huhu..
simple..
kalau nak tengok episod penuh, pi laman tv3..







 


Bisu , pekak..
dah lah bisu, pekak pula tu..
tapi, mereka tetap berusaha untuk mewarnakan hidup mereka yang sunyi dari bunyi tu dengan bahasa isyarat.
Bila tengok paparan tu..insaf dan terasa tinggi motivasi ni.

 kita yang cukup semua pancaindera ni, dah tunaikan ke tanggungjawab kita sebagai khalifah Allah yang diberikan cukup pancaindera yang lima. 
kalau sixth sense sesuatu yang bersifat kenalurian ni, tu..mungkin..hanya orang-orang tertentu je...ataupun kasyaf..


segalanya ketentuan Allah..


(entri minda sedar di awal pagii) ;)



Segmen : Bermadah pujangga ..

Salam..
baru jam ini dapat menembusi line untuk buka blog.
Alhamdullillah..
siap juga study sikit-sikit.

Di pagi yang sunyi ni, aye tengah menyiapkan sesuatu yang akan dihantar 15 hb ni..
huhu..harap-harap cepat siap..

Dan..tiba-tiba, ternampak pula segmen bermadah pujangga ni..
oleh otai Ben ashaari.
hehe..ni dah tutup kedai agaknya..tapi aye cuma nak kembangkan idea ni.

gambar ni~~~
image


ketenangan mengalir dalam diri..
tatkala kaki berpijak di Bumi..
menyaksi teguh pohon berdiri
bersama mencengkam teguh
tanah yang kukuh
menanti cintaMu
meresap jauh dalam kalbu

 
pascaskrip:
teringat ayat yang aye letak di sidebar~
Apabila kaki menginjak ke tanah,
maka pandanglah ke langit...
lihatlah bulan dan bintang-bintang...
Sesungguhnya kehebatan Allah akan meresapi jiwamu tatkala kamu berfikir...
 (petikan novel CSR 07-RAM
 
walau apa pun ciptaan Allah pasti punya  keunikan dan kelebihan tersendiri untuk memberi kebaikan kepada kehidupan di muka Bumi ni..

 

Tuesday, January 11, 2011

Novel Interlok tiada elemen rasis - Soi Lek

11/01/2011 8:38pm


KUALA LUMPUR 11 Jan. – Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek menyifatkan novel Interlok, karya Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussain, tidak mempunyai elemen rasis sebagaimana didakwa pihak tertentu.

Sebaliknya beliau berkata, novel itu penuh dengan elemen harmoni yang bertujuan untuk memupuk perpaduan antara kaum di negara ini berdasarkan kisah penceritaan yang berlaku pada tahun 1910, iaitu pada zaman kolonial.

Sehubungan itu, beliau menggesa pihak yang ingin meraih kepentingan peribadi dengan mempolitikkan novel tersebut supaya membacanya secara perspektif dan rasional kerana ia menceritakan aspek sejarah.
“MCA sudah meneliti novel ini dan kami berpandangan ia sebuah novel yang memupuk perpaduan serta keharmonian antara kaum dan tiada langsung elemen rasis seperti didakwa pihak-pihak tertentu.
“Ia menceritakan kisah pada tahun 1910, istilah yang digunakan adalah cerminan pada zaman itu. Janganlah dipolitikkan, baca dengan penuh perspektif dan rasional,” katanya pada sidang akhbar di Wisma MCA, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas desakan golongan tertentu yang mahukan novel itu diharamkan daripada dijadikan teks untuk komponen sastera dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), bermula tahun ini.
Sabtu lalu kira-kira 100 masyarakat India membakar novel itu dan salinan gambar Abdullah di hadapan Dewan Sentosa, Majlis Perbandaran Klang (MPK) Selangor kerana mendakwa Interlok mempunyai unsur menghina kaum berkenaan.

Kepada soalan provokatif oleh seorang wartawan akhbar berbahasa Cina, apakah beliau akan berpendirian sama jika novel itu ‘menghina’ kaum Tionghua, Soi Lek sambil menempelak berkata, Interlok turut memaparkan kisah orang Cina.

“Novel ini bukan hanya menceritakan kisah orang India, penulisnya turut memaparkan kisah masyarakat Cina dan Melayu, jangan timbulkan isu...Sudahkah anda baca novel ini,” soalnya sebelum wartawan itu mengakui belum membacanya. - Utusan

Monday, January 10, 2011

Facebook tutup~Ada yang kusut, ada yang lega..tbersedia je la ...-15 MAC nanti!

hohoho...
lepas abis tengok AJL yang kata otai-otai sekarang tak berapa masuk dengan diorang..
haha..memang pun..ada yang ok..ada yang bosan..

terus aye buka Facebook..tengok segala komen dan saling berbalas komen kawan-kawan baru aye daripada rakan-rakan penulis MPR...aktif berFB diorang ni...

Ha..paling best,kemudian,  baca entri daripada kawan blogger, wan...
FB Akan ditutup 15 Mac ni, sila tukar ke laman sosial lain'
ha...



Quantcast
mulanya ingat gimik..saja nak gempak je..
alih-alih..ternyata ianya bukan spekulasi...emmm...
sumber yang aye baca..
dari~ laman ni

wah..sungguh! itulah dia..
baca komen daripada pelbagai orang dari pelusuk dunia..
katanya 
"can't live happily without FB"..i've use half of my day with FB..
dan segala macam bebelan kepada pengasasnya~ Mark Zuckerberg..

hoho...mulanya aye rasa macam...ada risau sikit la..ada rasa rugi sikit pun ada...
 sebab rasanya macam hilang tempat nak promote blog mungkin...

macamana ni..baru je nak 'celik' FB..hoho..
camne kalau 15 Mac tutup?terfikir jap..

tapi, tak kurang jugak yang menyokong..paling best ada yang kata
"that's make my life more meaning. it's the time to facing the real life"
guys i jst got a news that zuckerberg's shutting down facebook off d internet by 15th march 2011.they advice we all take out our photos & other stuffs if we ever want to see them again before then.it's a very long email news but it came wit a sharp shocker.this sounds very very serious

lepas tu, aye taip..tentang 'Facebook 15 March'
wah! kecoh kata
yang ni sekadar spekulasi..it's just a rumors'

erk? kenapa pulak tak jadi?...(pulak)
macam2..pro n kontra....

khusus : kepada dunia penulisan ;) kalau ada apa-apa berita, laman web la tempatnya...

setiap benda dalam dunia ni..tak kekal lama..

terima kasih..sebab Tolong Ingatkan Aku..;)

ku hulur dengan senyuman dan mengatakan...
"terima kasih sebab  Tolong Ingatkan Aku.."
tentang realiti hidup..
tentang apa yang patut kita buat dalam bercinta...
tentang puisi cinta kepada Yang Satu..
tentang segala yang perlu aku lakukan..
bila bangun dari tidur..

 pascaskrip:
ok.
dialah penulis lirik, dia yang buat lagu dan yang mempersembahkan sendiri..
wah...cukup berani kalau nak jadi orang yang berjaya..
yeah..Juara Lagu kali ke 25 menobatkan
Ana Nurhidayah Bt Rafali 
Juara Lagu

Tolong Ingatkan Aku...


Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa


Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita



 



yang paling aye suka .., lagu ni asalnya puisi...
apabila banyak inspirasi, maka menjadilah sebuah lagu..


Ya..percaya apa kau lakukan..
tabah apa kau usahakan..
bertindak atas kemampuan
kau boleh! ;)

Persembahan Faizal Tahir memang hanyut
Hanyut..
sampai menyelam dalam laut..

seni sungguh
hihi...
ha..apa plan esok?
apa yang nak dicapai?
:)


Saturday, January 08, 2011

Ada siapa siapa jumpa atau ternampak budak ni ?



image
Salam semua blogger....kat sini saya nak mintak tolong skit sebarkan poster missing child nih. Harap-harap dengan menyebarkan gambarnya mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang. Hanya ini yang dapat kita buat...please!!! Kalau ade ape-ape info, contact this person in FB 'Norazuin Munaji' incase u have any news about this handsome boy...harap semua dapat membantu...insyallah.-ATP
My prayers for him n his family
-ABGTEROR-

p/s: Ok, sebagai blogger,.kita harus prihatin dengan masalah macam ni..
sungguh sensitif...semoga Allah melindungi budak nih..
kita bantulah selagi kita mampu..



yang tertunggul..?

Lain ejaan, lain lah maksudnya...macam nih...





 


sungguh tunggul...

credits to saharil

1st Giveaway Tinie (zon2u)

1st Giveaway Tinie (zon2u)

Ha..wah rata-rata blog rajin buat contest/giveaway..huhu..nak join jugep..

Syarat-syaratnya:http://www.emocutez.com

1. Jadi follower Tinie
wokeh..
2. Buat entry pasai GA ni, jgn lupa tepekkan di sidebar beserta link 
ok..done
3. dah siap tu semua tu bagi tau Tini tau di ruangan komen.
cek ok..
4. tagkan 2 orang rakan..
sissyira
mama kembar tiga

misteri..misteri..

Hadiahhttp://www.emocutez.com

tempat pertama
(misteri)

tempat kedua
(misteri)

tempat ketiga
(misteri)

dan 5 hadiah saguhati
(misteri)

Hadiah misteri la ... x surprise la kalau bgtau hahaha..http://www.emocutez.com

wohoo..ok..siapa nak join? klik sini

Pendrive Giveaway

Salam..menarik juga GA nih..
aye join lah...
kalau ada rezeki, tak payah nak beli beli lagi kan..;)
bagus untuk pelajar sepenuh masa macam aye nih..banyak dokumen nak simpan..

sape nak join? huhu..


Klik sini untuk join 

Spesifikasi hadiah :
  • Kingston Data Traveler 101 G2 ( IR akan gantikan dengan latest model, kalau keluar baru laa)
  • Berkapasiti 4GB setiap satu
  • 4 Pemenang.. Pemenang akan ditentukan melalui Random.org... Ala-ala macam cabutan bertuah gitu. 
aye tag~
bambam
semoga bertuah ;)

My 1st GiveAway in 2011 by hafidzahhafiz

idea..oh idea..ha
sementara tu..
ha...nak join GA ni...ok!


Yang nak join, boleh baca syarat kat bawah nie..syarat dye senang je :
  1. Uolss hanya perlu buat entry bertajuk "My 1st GiveAway in 2011
 ok..siap
  1. Letak baner GA nie okai..letak taw dalam post entry dengan sidebar uolss
 wokehh

  1. Tag 3 orang..make sure yang kena tag tu tau k..nak tag lebih 3 orang pown takpe..macih banyak2..
 nak tag 
mama kembar 3
atia 
tiefazati
  1. Follow blog kita sebab senang kan nak tau pasal perkembangan dye..mane laa tau kalau tetibe je Fieza tutup awal GA nie..dah follow, selitkan id sekali ye =)
ok..dah lama follow  blog ni;)

ok..tarikh tutup 26/2/2011..mungkin akan ditutup lebih awal ikut kata tuan tanah GA ni..
so sape2 yang nak join GA ni cepat-cepat yer..


Rencah Penulis Baru;- keluar BHarian ;)

Belajar berjinak dengan isu dunia sastera, persekitaran
 oleh: Nazmi Yaakub
3 Januari 2011
 





PENULIS baru yang berjinak-jinak dalam penulisan kreatif perlu membuka minda dan pengetahuan mereka dengan isu dalam dunia sastera serta persekitaran, selain memilih bahan bacaan yang baik bagi membantu proses kepengarangan mereka.
Saranan itu diluahkan fasilitator yang membimbing 21 peserta Minggu Penulis Remaja (MPR) di Port Dickson, baru-baru ini, yang turut meminta Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) mengembalikan penerbitan antologi karya bekas peserta MPR.
DBP melalui Bahagian Pengembangan Kesusasteraan Kanak-kanak dan Remajanya, turut diminta merancakkan acara sambutan jubli emas MPR pada tahun depan dengan mengadakan bengkel susulan bagi mempertemukan bekas peserta minggu penulisan terbabit.

Pensyarah Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Mohd Ridzuan Harun, berkata penulis baru termasuk peserta MPR bukan saja perlu mengambil tahu hal berkaitan isu sastera, bahkan sewajarnya pandai memilih bahan bacaan berkualiti yang berfungsi sebagai cermin dalam dunia dan proses kepengarangan mereka.

“Kelompok ini ada masa depan yang baik dalam bidang penulisan sekiranya pantas meneroka isu atau idea besar di persekitaran mereka dan menuangkannya ke dalam karya dengan cermat.

“Mereka juga perlu belajar daripada kelemahan dan kekurangan dalam karya mereka seperti didedahkan sepanjang mengikuti program ini, sekali gus menganggapnya sebagai proses untuk mematangkan karya,” katanya kepada Sastera selepas Majlis Penutupan MPR yang dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Pengembangan Bahasa dan Sastera DBP, Sallehuddin Abd Shokeran.
Mohd Ridzuan yakin bahawa masalah ketara pada penulis baru membabitkan pembacaan karya sastera apabila mereka menghadapi dilema dalam menentukan bahan bacaan bermutu dan sesuai sebagai sumber rujukan sehingga tidak dapat menilai karya sastera yang baik serta sesuai sebagai bahan bacaan.

“Sangat menyedihkan apabila ada yang menyatakan buku sastera di sekolah sangat kurang, tidak membaca karya Sasterawan Negara (SN) atau guru sekolah tidak menyebut pun karya SN. Ada juga yang kurang menyaring hal sekitar isu sastera tanah air dan isu utama negara sehingga tidak boleh melihat sesuatu perkara dalam kerangka lebih besar,” katanya.

pada majlis yang turut hadir Ketua Bahagian Pengembangan Kesusasteraan Kanak-kanak dan Remaja, Mohamad Yussop Ishak.

Mohd Ridzuan memberi contoh arahan urus setia dan fasilitator agar setiap peserta menulis cerpen dan puisi yang bertolak daripada tema patriotik, tetapi hasilnya ramai dari kalangan mereka yang terperangkap dengan makna patriotik.

“Sebahagian besar daripada mereka tidak mampu melihat patriotisme dalam skop yang lebih luas dan besar, sebaliknya mereka melihat patriotik hanya daripada sudut selapis serta tidak cuba untuk meneroka hal lebih besar berkaitan patriotisme.

“Di sinilah saya melihat kekurangan membaca dan ketidakpekaan terhadap hal semasa menyebabkan mereka tidak mampu mencapah idea kepada beberapa sudut yang besar walau pun tulisan mereka sebenarnya agak baik,” katanya.

Beliau turut menyarankan DBP untuk menerbitkan antologi karya MPR dan bengkel susulan sempena sambutan ulang tahun MPR ke-25 pada tahun depan, sekali gus menjadikan program itu lebih menarik dan memberikan dimensi dan warna baru kepada MPR.

Pandangan Mohd Ridzuan itu senada dengan saranan Ketua Fasilitator MPR, Salina Ibrahim yang meminta DBP mengusahakan penerbitan antologi karya peserta MPR kembali selepas penerbitan buku terbabit terhenti lebih 10 tahun kerana buku berkenaan menjadi antara faktor penguat motivasi kepada bekas peserta untuk terus berkarya.

“Penerbitan buku itu juga memberi asas yang baik kepada peserta MPR untuk bergerak dalam dunia sastera tanah air, sekali gus memperlihatkan peluang penerbitan karya sebenarnya sangat luas.

“Bagaimanapun, peserta MPR sendiri perlu memanfaatkan peluang yang mereka dapat ini sebaik mungkin dengan menghasilkan karya bermutu dan terus memperbaiki kualiti karya,” katanya yang juga novelis dan cerpenis.

Salina turut mengharapkan pihak DBP mengambil kira peserta MPR yang menyerlah dalam pemilihan peserta ke bengkel Majlis Sastera Asia Tenggara (MASTERA) dengan memberi penajaan sepenuhnya.

“Ini kerana pendedahan yang bakal mereka terima pada peringkat serantau dan antarabangsa memberi semangat dan membuka pemikiran dalam usaha meningkatkan mutu karya dan peribadi mereka sebagai pengarang.

“Saya juga berharap siri MPR diteruskan pada masa akan datang dengan lebih banyak penambahbaikan dengan membabitkan lebih ramai bekas peserta MPR yang lalu dalam memberi pandangan, idea dan sumbangan,” katanya.

Oeserta MPR, Tai Mun Kit, meminta kebolehan penulis daripada bangsa selain Melayu tidak dipandang rendah oleh masyarakat, manakala pengarang bukan Melayu pula perlu menjadikannya sebagai cabaran yang boleh membakar semangat mereka untuk berjaya dalam dunia penulisan.

“Saya ingin membuktikan walaupun saya berbangsa Cina, saya mampu duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan penulis lain dalam dunia sastera kebangsaan dan tiada perkataan menyerah kalah dalam kamus hidup saya.

“Ini kerana saya percaya mata pena mampu bersuara lebih lantang berbanding pemidato dalam menolak sebarang fahaman songsang yang menular dalam masyarakat kini, sekali gus menjadikan tugas menulis bukanlah mudah atau boleh dipandang sebelah mata,” katanya.


----
pascaskrip:
 sebelum pergi MPR di Port Dickson tu, perasaan aye memang berkobar-kobar...bila habis MPR..hem...terfikir, pegi sana dengan duit rakyat tu bak kata cikgu2 di sana..menulis dah jadi suatu tanggungjawab buat kami..
memang tak sangka juga ye, keluar bharian, hari Isnin- 3 Januari 2011...itupun ayah yang bagitahu..;)
lepas ni, produk-produk DBP ni akan masuk sebahagian dunia penulisan..dan nak masuk sepenuhnya, kami harus berusaha dengan gigih...insyaAllah..

Al fatihah...Selepas 23 hari: Mangsa tikam 19 kali meninggal dunia

January 8, 2011
 
07/01/2011 2:40pm

JOHOR BAHRU 7 Jan. - Selepas 23 hari bertarung nyawa di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini, akhirnya mangsa tikam 19 kali dan disimbah asid, Nur Ain Ashikin Jemedi, 18, disahkan meninggal dunia pukul 8.34 pagi tadi.
Jenazah Nur Ashikin akan dibawa pulang untuk dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Redan, Kota Tinggi hari ini.
Dalam kejadian 9.15 pagi 16 Disember lalu, mangsa yang berasal dari Kampung Baru Sungai Redan, Kota Tinggi ditikam bertubi-tubi di beberapa bahagian tubuh termasuk kiri dan kanan punggung, belakang badan, kedua-dua belah tangan dan kaki selain melecur 75 peratus akibat disimbah dengan asid oleh seorang lelaki berusia 42 tahun kerana dikatakan tidak dapat menerima hakikat cintanya ditolak oleh mangsa selain perasaan cemburu.
Nur Ain yang mengandung lima bulan turut kehilangan anak dalam kandungannya kesan daripada tikaman tersebut.
Suspek, Habin Sulaiman, yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kota Tinggi Isnin lalu kemudian dijatuhi hukuman penjara 17 tahun dan lima sebatan selepas mengaku bersalah atas dua tuduhan cubaan membunuh dan menyebabkan kecederaan terhadap Nur Ain. - Utusan



BLOG REVIEW BY MR Nakal



Salam, ha..dah tergelak abis baca blog2 yang telah beliau review telah aye jumpa masa blogwalking tadi..
aye pun nak uji mental juga lar..haha


  terlebih dahulu, kata pegi la menyibuk ke blog mr.nakal


syarat-syarat yang mr.nakal ni belum berapa nakal lagi nih..haha


1. Hangpa kena tahan mental


  -  mesti tahan punyer lah..kaw2 punya pun, biasa la tuh..hihi


2. Aku akan review sekali dengan tuan blog..hahaa


  - boleh jugak ye....sila rujuk profile aye..;P


3. Aku akn review secara jujur..kalau aku rasa boleh di puji aku puji,kalau boleh di kutuk aku kutuk(dah lama x kutuk orang ni..hohoho)


  -  hoho...silakan;)


4.  Buat kan entri pasai apa hangpa minat di
review oleh aku dalam loghat kedah(tu pun klu blh.klu x blh x pa)..Pas tu tinggalkan url entri hangpa kat komen

 --sebab apa? sbb aye dah lama tak dengar orang review blog aye nih..ha..da hang nak buat review ni, aye pun dah sediakan bakul-bakul nak tampung hang punya kutukan tu nanti..haha..
apa-apa pun..aye terima jep..baguih la..boleh lah nampak mana2 'something wrong somewhere' dalam blog aye ni ha..
ha..untuk pengetahuan hangpa,..aye baru blogging 2 bulan secara tetap...hihi...itu ja..undi hangpa memang dihargai.. ;P


p/s: kita belajar dengan kesilapan..