tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Thursday, January 13, 2011

Segmen : Bermadah pujangga ..

Salam..
baru jam ini dapat menembusi line untuk buka blog.
Alhamdullillah..
siap juga study sikit-sikit.

Di pagi yang sunyi ni, aye tengah menyiapkan sesuatu yang akan dihantar 15 hb ni..
huhu..harap-harap cepat siap..

Dan..tiba-tiba, ternampak pula segmen bermadah pujangga ni..
oleh otai Ben ashaari.
hehe..ni dah tutup kedai agaknya..tapi aye cuma nak kembangkan idea ni.

gambar ni~~~
image


ketenangan mengalir dalam diri..
tatkala kaki berpijak di Bumi..
menyaksi teguh pohon berdiri
bersama mencengkam teguh
tanah yang kukuh
menanti cintaMu
meresap jauh dalam kalbu

 
pascaskrip:
teringat ayat yang aye letak di sidebar~
Apabila kaki menginjak ke tanah,
maka pandanglah ke langit...
lihatlah bulan dan bintang-bintang...
Sesungguhnya kehebatan Allah akan meresapi jiwamu tatkala kamu berfikir...
 (petikan novel CSR 07-RAM
 
walau apa pun ciptaan Allah pasti punya  keunikan dan kelebihan tersendiri untuk memberi kebaikan kepada kehidupan di muka Bumi ni..

 

2 comments:

Shukri Mohd Ali said...

segalanya ilham...meminjam 2 sajak A. Samad Said dan aye tujukan buat sang ratu :

"Penyair"

pada setiap
penyair gundah
daun gugur pun
sentiasa indah.

"Daun Baja"

daun-daun gugur
menjadi baja
menyambung usia
pohon sendiri
- ternyata hidup
dan juga mati
masih tetap sebati.

=)

*cik cilipadi_hafizah* said...

Tuan hamba Shukri,
alhamdullillah..segalanya ilham yang terindah.
aye teringat kata2 Zaen Kasturi~ "detik pertama tu penting"

sbg penyair~semoga apa yg kita buat dirahmati sentiasa

ibarat daun baja~mati itu pasti..
hidup , insyaAllah..

terima kasih,. aye banyak yg tak tau pasal sajak2 sasterawan2 mcm ni..hehe..aye kena selongkar banyak buku nih..;)