tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Friday, June 11, 2010

kembalinya anakmu...Wirawati Harapan Bangsa!

Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia, Salam Khidmat Negara, Salam Perpaduan....

Wow! Aye telah berjaya mengharungi perjalanan kehidupan nan mencabar sebagai Wirawati PLKN selama 2 bulan lebih.
Dan hari ni...hari yang ke 5, aye kat umah..
mengingati..dn mengenang..dan terus mengenang hari-hari yang telah ku lalui di Kem PLKN.....

Pulang dengan...penuh ilmu di dada..ya, harapan negara terhadap program ni tak boleh dihampakan.
Harapan dan matlamat program ni kan nak wujudkan anak-anak muda yang bersifat patriotisme, kan?
Alhamdullillah...sejak sebelum aye melangkah masuk ke dalam PLKN ni pun, dah menyerap masuk pun semangat tu!

Perasaan bila pulang?
Aye terasa masa begitu pantas berlalu. Perh...hidup dalam hutan tu, pembaca-pembaca sekalian...
Yang tak dapat aye lupakan...udara nan segar yang sentiasa dapat dihirup..
ha,..bukan selalu dapat rasa kehidupan ala-ala dalam hutan nan menghijau ni..:-D
Nikmat terasa walaupun masih terasa betapa sengsaranya perasaan yang membuak-buak nak balik iaitu sewaktu awal-awal aye menjejakkan kaki ke kem tu...

3 bulan kerja, dan 2 bulan lebih kat PLKN dan selepas tu...sambung belajar...
tup., tup dah bulan 6....betapa aye rasa dan menyedari...masa memang takkan menunggu kita menggapainya, tpi kita yang harus berusaha mengejarnya!

Al maklum...hidup sebagai Wirawati PLKN ni..aye belajar banyak perkara, kenal macam -macam orang..dan telah pun mengenal dan mencipta falsafah-falsafah yang boleh mengingatkan aye tentang ERTI HIDUP.

 Sebagai manusia,-MANUSIA- ya! kita belajar melalui cikgu yang bernama- PENGALAMAN-
falsafah ni aye dengar dan aye hayati...
Perjalanan masih panjang...

Walaupun sepatutnya, semua perlu terlibat dalam Majlis perpisahan yang akhir yang kedengaran seronok tu..tapi, tak dapatlah aye memunculkan diri...
Sebab aye dah dapat pelepsan awal atas sebb menyambung pelajaran..
Nak kata rasa rugi tu, memang ada sikit...tapi, ye lah...setiap apa-apa yaang berlaku, mesti..mesti ada HIKMAH.
Mals den nak pikir banyak. lagi pun, ramai lagi yang balik awal..
Tak perlu pikir beno. Nanti bertambah rasa rugi...padahal, memang kita kena balik kan..
Takpelah, lagipun, aye dah ucap terima kasih kat cikgu-cikgu kat sane tu...

Dan..balik je  umah..sejujurnya, aye rindu2 dengan keluarga terutamanya! Semunya dah ada berkumpul kat umah! kecuali..aye! cedih aw...
dan paling aye nak buat ialah menulis!...dan baru hari ni, RAJIN nak menaip kat blog dan menjengah blog daku yang sudah 2 buln lebih 'bersawang-sawang' ni...


Aduii...cian yek Mata Pena Alsunan..yek..
Lepas ni, aye nak ubah design ckit la...lame dah pakai design ni...
Tapi, klu dah tukar design, template kene susun gak!
Adoie...adakah perlu tukar2 design selalu, kawan-kawan blogger sekalian?
(bole eh confuse...hehe)


ok lah...aye nak ringkaskan bahawa---PLKN...~New tale has begun in my life~

till here,
--cilipadi---

2 comments:

Sha-na.Szied said...

selamat kembali..
PLKN mmg best..

lau ade gambar nti, post la kt entry
dpt tgk..

ok? :)

buzz my blog kalau ade gmbar
sbb sy penah mengalami nya..
miss PLKN :)

*cilipadi=hafizah* said...

Hehe..
terima kasih!
InsyaAllah, aye upload gmbo2 tu..n gambo2 tu, semoga menjadi inspirasi kepada bakal2 pelatih yang lain nanti! :-D