tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Wednesday, March 11, 2015

Stand By Me- Doraemon crying

Assalam n hye olls

aku nak mulakan cerita tahun ni dengan first tajuk yang aku mungkin takde kena mengena dengan kehidupan aku sebagai pelajar. Tapi yes, sebagai seorang penggemar cerita kanak-kanak..haha.


Doraemon-Stand By Me.baru je sampai di kaca tv Malaysia tahun ni.


Cerita kanak-kanak kesayangan seantero dunia. Filem ni dilancarkan sempena 80 tahun F. Fujiko F Fujio. Dan diceritakan tentang Doraemon dan Nobita. Pertemuan mereka dan diakhiri dengan perpisahan mereka. Doraemon yang akhirnya kena balik ke zaman abad ke 22. 


Based on what we know, Nobita, Doaremon, Shizuka, Suneo and Giant. is the main character for this manga.

Tapi kali ni lebih fokus kepada friendship Doraemon-Nobita dan antara Nobita-Shizuka.
Like we know, Nobita adalah seorang pemalas, kerap dapat kosong, suka tidur..(macam doraemon membebel sambil airmata tak berhenti jatuh, begitu juga aku yang dah meleleh air mata melihat kucing robot ini boleh pulak menangis..huwaa)


Doraemon one of my favourite manga forever

Friendship Goals Doraemon -Nobita


Doraemon dari abad ke 22 telah dihantar oleh cucu atau cicit Nobita ke zaman abad ke 21 untuk membantu Nobita yang sering saja dibuli, tidak pandai, pemalas..

Mulanya Doraemon tak nak pun, tapi bila cicit Nobita tarik hidung Doraemon (butang set robot ) Doaremon kena follow juga arahan tu.

" Doraemon perlu membuatkan Nobita bahagia dan sangat gembira . Setelah misinya selesai Doramon akan balik ke abad ke 22"

Dari mesin masa, Doraemon keluar dari laci meja belajar Nobita. 
Ohh dari situlah bermulanya perkenalan mereka. 
Ramai yang dah tahu kan, dulunya Doraemon tu kan warna oren, tapi datang ke abad 21 je trus warna biru. Tapi adalah kisah disebaliknya.
Tapi, cerita kali ni memang touching. Bersedialah untuk menyapu air mata.
Kadang-kadang cerita kartun macam ni, bila buat cerita sedih sangat tulus rasanya. Macam real.
How they touched our feeling dengan persahabatan mereka.

Friendship goal antara Doraemon dan Nobita. 
Kisah Nobita ni mengajar kita..
Nobita pemalas, kuat tidur tapi berangan-angan nak berkahwin dengan Shizuka.
berangan kalau boleh nak tahu sangat siapa bakal isteri dia.
Disinilah bermulanya..Shizuka menjadi isteri dia di masa dpan atau tak., bergantung pada tindakan dia ketika dia masa kecil. 

Doraemon, mulanya bosan dengan Nobita. tapi yelah,.lama-lama dia kesian juga pada Nobita..How kind are u..Doaremon ni memang diprogramkan sebagai robot yang baik dan untuk membantu orang. Jadi, Doraemon ni mudah lembut hati..haha boleh ke ckp macam tu..tapi yelah,. 
Doraemon semakin lama makin sayang pada Nobita. Walaupun Nobita tu mcm tu, Nobita tu hati baik juga. Dia kuat berusaha untuk belajar dapat markah baik..berusaha untuk tak depends pada Doraemon..terutama masa Doraemon dah nak balik ke masa depan tu..

Sangat touching okeh..masa Nobita kna belasah dek Giant jahat tu..hmm nakal aw Giant tu! geram!



Comell kan Shizuka? :)

Apa kisah disebalik Shizuka-Nobita ni ye? tengok la sendiri nanti. hehe
sangat suka cerita Doraemon Stand By Me versi 3D ni. 

Persahabatan tu jangan mudah disinggungkan ddengan kekurangan. Sebab itulah yang melengkapkan persahabatan. Terima kekurangan dan sama-sama perbaiki.
Jadilah macam Doraemon yang sentiasa bagi support pada Nobita walaupun Nobita tu tak la begitu rajin, tak pandai sangat,.tapi apa-apa pun Nobita tulah kawan baik Doraemon..
Macm Nobita, kerana Doraemonlah, dia ada sahabat baik masa kecil.
Jangan sia-siakan orang yang ada di sisi kita.

Sediakan tisu okeh untuk menonton episod 3D ni. sesuatu sangat boleh  rasa nak menangis..:')

Apa-apa pun siri animasi Jepun ni masih mendapat tempat dihati setiap kita. Mlayan zama kanak-kanak. Jangan ditengok pemalasnya Nobita, tapi tengoklah,..balasan yg dia selalu dapat kalau malas..haha


Maybe we should watch it on 2D too. sebab ada lain sikit jalan ceritanya.

Stand By Me 5  stars..love the visual and character :)

Friendship Goals ni buatkan kita rasa touching. Hope we can meet someone like this blue robot cat - Doraemon :)




Lagu tema- Janji Matahari aka Himawari no Yakosuko


1 comment:

Azniza Azrai said...

Dah lama da rasa nak tengok tapi tidak berkesempatan lagi (T_T)