tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Thursday, December 16, 2010

malu bertempat...

Salam, korang semua..
blog ini dah menjadi tempat menaikkan motivasi aye...artikel-artikel yang buat aye rasa up sikit..memang aye nak share..
tetiba, rasa suka nak baca artikel ni...
suka nak share~~

Malu Memulakan Dan Menjalankan Perniagaan

Sememangnya masyarakat Malaysia ramai yang malu-malu cat (kucing). Nak memulakan perniagaan pun malu. Jumpa pelanggan pun malu. Perasaan malu ada baiknya, tetapi adakalanya, akan menghentikan pencapaian kita. Saya sendiri pun pemalu juga orangnya
Tetapi, bila tiba bab perniagaan, saya fikirkan 3 perkara ini apabila timbul rasa malu...
1. Menjalankan perniagaan adalah perkara yang mulia dan amat digalakkan oleh agama. Berniaga BUKAN meminta sedekah, jadi buangkan sifat malu itu.
2. Kata pakar perniagaan barat, sifat "malu" adalah perkara yang paling BAIK yang boleh terjadi kepada pesaing anda. Lagi anda malu, lagi mudah pesaing anda mengaut pasaran perniagaan anda! Lebih mudah mereka menyaingi anda.
3. Sebab itu saya menjalankan perniagaan Internet... salah satu kebaikan perniagaan internet adalah tidak perlu berjumpa dengan pelanggan!
Malu adalah sifat semula jadi yang ada pada setiap insan. Tanggungjawab kita adalah untuk memastikan sifat tersebut tidak menghentikan kita dalam meraih rezeki 9/10 yang dijanjikan dalam perniagaan. Bak kata orang... malu bertempat lah. Siapa malu, dialah yang rugi.

iluvislam.com-

Biodata Kolumnis

Irfan Khairi merupakan personaliti jutawan internet yang sangat terkenal di Malaysia. Beliau menjadi jutawan melalui perniagaan internet ketika berumur 25 tahun. Selain menjadi usahawan, beliau juga menulis buku-buku perniagaan, menjadi kolumnis untuk majalah-majalah dan pelbagai kerjaya lain.

 hehe..gaya nya macam nak memulakan sesuatu kan?
hem..insyaAllah..

No comments: