tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Monday, December 20, 2010

mencari..mencari dan menulis...kalau sebagai blogger,semudah tu je?

Salam semua..
aye kembali lagi..cewah...setelah ada satu perasaan yang menggangu-gugat diri ini untuk beberapa ketika..
perasaan dan fikiran yang tak berapa nak stabil yang dilontarkan daripada orang lain..seperti kritikan, yang aye telah anggap sebagai satu yang amat menjatuhkan ketinggian mood kebahagiaan...
ha..
tapi, aye baca artikel abang Ben Ashaari tadi..
ada sedikit membantu melonjakkan mood tersebut...dan tiba-tiba rasa macam nak berubah dan nak buat satu benda yang baik.

Suasana di tepian pantai yang cantik di Port Dickson memberi ilham yang positif kepada orang-orang yang agak berduka lara ketika ini..di saat malam nan kelam..tapi disinari..lampu minyak tanah..:P
yep..sekarang, aye berada kat Hotel Seri Malaysia Port Dickson
sesungguhnya,kedatangan ke sini akan menjadi ibarat siang menjadi angan-angan, malam menjadi mimpi..
apa tu?
itulah sesuatu yang akan menjadi kenangan yang tidak dapat dilupakan..
aye akan meneruskan permulaan langkah ni untuk 5 hari lagi di sini.

Sebagai penulis,kita bertanggungjawab menjadi pengingat kepada masyarakat.
memang ayat ni, akan sentiasa tersemat dalam fikiran aye tatkala mula menulis.
dan dalam blog ni juga, tempat melontar idea akan aye kembangkan lagi.

sat..sat..lagu ni menusuk kalbu juga ek?

Bila kekasih
mengundang aku pulang.
mahligai menanti..
penuh gemilang..

Bila kekasih..
menyingkap tabir cinta..'tiada terbatas dengan kata-kata..
dapatkah aku..
membalas dengan airmata..
tanda syukur menerima..
setelah sekian lama..
menghamba hidup..
pada dunia..

seribu tahun takkan sama..
sesaat bersatu dalam nyata..
kerana kasih ku sanggup korbankan jasad dan nyawa..

terang bulan kerana mentari..
hadir bayang kerana cahaya..
begitulah cinta kita..

tiada jarak  pemisah lagi..
taida  tabir sempadan budi..
aku terima dan jua memberi seikhlas  hati..
seribu tahun dan sejuta langkah..
seribu tahun bersinar cinta..
kita bertemu di penghujung rindu..

lagu ni aye ingat dan bila terdengar lagu ni teringat nostalgia menyanyikan lagu ni khas buat cikgu2 di  PLKN semasa Hari Guru mei lepas..
memang aye tak hengat apa selain kenangan ni yang berkait rapat dengan cerita nih..

dan sejak tu, aye rasa lagu ni seperti mengisahkan tentang seseorang yang rela berjuang hingga hujung nyawanya..segala susah payah ditempuh..

Apa yang aye belajar untuk sesi hari ni ialah, kejujuran dalam berkarya.
kenapa kita nak berkarya ataupun menulis? mesti ada sebab.
dan dalam kepala aye fikir salah satunya sebab nakkan materialistik~duit.
tapi, tak terluah la pulak..jadi, jawab lah semua dengan jawapan yang sedap dan boleh buat ayat baik punya,..huhu..

dan paling tak berapa nak ok ni..ada tugasan yang agak memberat di fikiran..
oh..ok..tugasan mencari, menulis dan mematangkan idea..

owh...terfikir seketika!
ini adalah tanggungjawab...begitu juga kalau nak jadi blogger yang baik...
tidur dulu yep :)

3 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

terpulang pd yg mahu memikulnya.. menjadi seorang blogger bkn kerana paksaan sesapa.. then.. nilaikan sendiri & cr jawapan kenapa kamu wujudkan blog ni?? then kamu akan tahu.. Seterusnya aku ada pilihan..

Affan Ruslan said...

huhu. lagu tu macam tak pernah dgr.

pg plkn gak ye?
kalau sudi, jemput baca entry pasal plkn di blog

Entry terbaru: Aktivti Gila Semasa Musim Sejuk

Shukri Mohd Ali said...

menulis tak pernah mudah ;)