tangan yang mencatat, mendongak ke langit..

You will never love for it...until you know them well...
Tak kenal maka tak cinta...

Friday, March 11, 2011

JUMAAT . 11.3.2011. 6 Rabiulawal 1432H > M8.9 Tsunami di Jepun I AMARAN TSUNAMI I

Salam, 
sesungguhnya. berita ni teramat mengejutkan.
sungguh..

 tepat pada pukul 1.45 tghari waktu Malaysia dan 2.45 ptg di Jepun,
tsunami  berlaku berukuran 8.9 skala ritcher.
Setelah 5 tahun, sejak berlakunya tsunami pada tahun 2004,
ini adalah yang paling dahsyat berbanding tahun 2004.

Tadi, tengok Al Kulliyah~ Al Falak.
bercerita tentang falak., kata ustaz Hanafiah tu, gempa bumi ni akan berlaku di setiap bahagian~timur tengah, barat..begitulah..

Subhanallah, hari ni hari Jumaat..
aye tengok kat tv pun dah cukup dahsyat.
Hampir nak tenggelam Jepun tu.

Jepun digegar gempa kuat, amaran tsunami dikeluarkan

11/03/2011 3:16pm

WASHINGTON 11 Mac - Satu gempa bumi kuat berukuran 8.8 pada skala Richter menggegar pantai timur Jepun hari ini, mengakibatkan satu amaran tsunami setinggi 10 meter dikeluarkan.
Menurut Tinjauan Geologi Amerika Syarikat (USGS), gegaran itu berlaku kira-kira 130 kilometer di timur Sendai, Honshu pada kedalaman 24 kilometer.
Televisyen NHK dan saksi melaporkan, gempa bumi kuat itu turut mengakibatkan kecederaan dan menyebabkan sekurang-kurangnya satu kebakaran serta tsunami setinggi empat meter. - REUTERS


TOKYO: Jepun dilanda gempa bumi berukuran 8.9 magnitud di timur laut negara itu dan menyebabkan tsunami setinggi empat meter yang menghanyutkan kereta dan meruntuhkan bangunan di sepanjang perairan dekat pusat gempa. 

Terdapat laporan kecederaan akibat daripada kejadian berkenaan di Tokyo.
Di beberapa tempat sepanjang peairan Jepun, rakaman televisyen menunjukkan kerosakan teruk akibat tsunami, dengan puluhan kereta, bot dan bangunan dihanyutkan air.
Sebuah kapal besar dihanyutkan tsunami yang merempuhnya ke arah tembok penahan di bandar Kesennuma, wilayah Miyagi, kata stesen ootage on public broadcaster NHK. 

Pegawai sedang menilai jumlah kerosakan, kecederaan dan kematian akibat daripada gempa bumi tetapi tiada maklumat diperoleh setakat ini. 

Gempa bumi itu berlaku pada jam 2.46 petang dan diikuti siri gegaran kuat termasuk 7.4 magnitud kira-kira 30 minit selepas itu. - Reuters  ~~~~~~~~~~~

Setakat ini, amaran awal dah disebarkan tentang risiko berlaku tsunami:
1. Pantai-pantai sekitar Labuan dan Sabah - orang ramai dinsihatkan tidak mendekati kawasan amaran tersebut. Amaran bermula pada pukul 6-12 tgh malam.
Paras meter laut sekarang dikatakan semakin tinggi.

2. Dengarnya kawasan kepulauan2 Indonesia pun turut berisiko.